Stadsvernieuwers met lef gezocht

Gemeenten en steden in Nederland hebben of krijgen de komende jaren met veel uitdagingen te maken. Om er enkele te noemen: meer en intensere extremen in weer; vergrijzende bevolking; toename verstedelijking; afbraak sociale cohesie; leegstroom winkelgebieden; verslechtering luchtkwaliteit in steden; opgave energietransitie klimaatakkoord Parijs, versnelde afkoppeling 7 miljoen huishoudens van Nederlands aardgas; toename eenpersoonshuishoudens. Elke uitdaging roept om aandacht. Als resultaat zien we kwistig in de media rondgestrooide oplossingen. Vaak creatief en functioneel, soms verrassend innovatief maar in de regel gericht op één knelpunt.

De praktijk is dat problemen in elkaar grijpen als kluwen vet en afval in een Londens riool. Die praktijksituatie maakt smakeloos, maar tastbaar, duidelijk dat bestuurders en beleidsmakers te maken hebben met steeds complexere en grotere uitdagingen. Het voorbeeld laat ook zien dat de Londense traditionele aanpak met stoom en pikhouweel, die de stad elke maand ruim een miljoen euro kost, niets oplost. Of vervangen van het Londense rioolstelsel dat wel is? Ik verwacht dat een innovatieve en integrale aanpak Londen van zijn vetberg verlost.

De knelpunten en uitdagingen zijn in de Nederlandse gemeenten en steden minder fysiek maar niet minder complex. Voor stadsvernieuwers met lef biedt Europa een helpende hand, zowel praktisch als financieel. Praktisch als een Europees praktijklab met ondersteuning voor deelnemers die innovatieve oplossingen bieden voor stedelijke problemen. Financieel door een Europese bijdrage van 80% van de kosten tot vijf miljoen euro. Het Europese Urban Innovative Actions loopt tot 2020. Jaarlijks wordt een tender uitgeschreven op verschillende thema’s voor nieuwe voorstellen. Europese steden, gemeenten of samenwerkende gemeenten met gezamenlijk minimaal 50.000 inwoners kunnen voorstellen indienen. Om in aanmerking te komen moet een project verrassend innovatief zijn, gedragen worden door belanghebbenden, nog niet eerder uitgevoerd in Europa, van topkwaliteit, meetbaar en overdraagbaar naar andere Europese steden. De onderwerpen voor de vierde oproep 2018/2019 zijn:

  • Digitale transitie
  • Stedelijke armoede
  • Duurzaam gebruik van land
  • Stedelijke veiligheid.

Een eerste reactie laat zich raden: “Het schrijven van zo’n aanvraag: daar gaat veel tijd en geld inzitten.” Dat klopt. Als ik vragen mag: wanneer staat het uw de volgende grote stadsvernieuwing of grootschalige herstructurering in uw gemeente gepland? En zet uw gemeente de mensen en middelen in voor een ‘Londense’ aanpak of een verrassende vernieuwing?

Hoe wij u daarbij kunnen helpen? Neem contact met mij op: ik informeer u graag!

Over Kees van Renswouw

Over Kees van Renswouw

Kees van Renswouw is directeur van Innovation Quest en tevens mede-eigenaar Eco Consult – Groen, Milieu & Management BV, één van de samenwerkingspartners binnen het Instituut voor Omgevingskwaliteit. Kees is specialist op het gebied van Nationale en Europese subsidies en projectadvisering en houdt zich daarnaast bezig met organisatieadvies.

Kees over zichzelfIn de 20 jaar dat ik actief ben in subsidieadvies en innovatiemanagement ben ik bij honderden vernieuwende projecten en ideeën betrokken geweest. Dit bij tientallen organisaties waaronder gevestigde ondernemingen, startups, stichtingen en gemeenten. Veel projecten zijn geslaagd, enkele zijn echte successen geworden. Opvallend vind ik de combinatie van factoren die het verschil maakt. Een onderscheidend idee, goede doelstellingen en toegang tot kapitaal is niet voldoende. Er zijn nog drie ingrediënten nodig: het lef om het te doen, de wil om te slagen en de bereidheid om samen te werken. Met die mix stijgt de kans op succes enorm. Het zijn de leukste projecten om te aan mee te mogen werken, ideeën aan te kunnen dragen, zaken te relativeren en partijen met elkaar te verbinden.  

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden nieuwsbrief

Wat leuk dat u interesse toont in onze website. Als u zich aanmeld voor onze nieuwsbrief dan houden we u voortaan op de hoogte van ontwikkelingen.

Uw aanmelding is gelukt!