De luwteplek

Er zijn veel diverse soorten gebruikers van de publieke ruimte. Vaak verenigen wij in onszelf zelf al meerdere doelgroepen: de forens, de shopper, de kinderen-naar de-speelplaats-vergezellende ouder, de toerist, de hondenuitlater, de mantelzorger etc. Voor veel doelgroepen is de stedelijke omgeving prima uitgerust. Mede door de steeds toenemende stedelijke verdichting moet de doelgroep ‘de rustzoeker’ steeds vaker de stad verlaten op zoek naar een daarvoor geschikte plek: de zee, het bos, het platteland. De schrijvers van De Luwteplek stellen – naar onze mening terecht – dat er oog zou moeten zijn voor het in de stad behouden (of creëren) van ruimten voor (relatieve) stilte, rust en verstilling. In het boek zijn zes parameters beschreven die de ervaring van stilte, rust en verstilling beïnvloeden. Een tool brengt deze parameters in hun onderling verband samen en is een uitnodiging om zelf op stap te gaan en elke luwteplek in de eigen gemeente in kaart te brengen. Wij zijn geïnspireerd geraakt door het pleidooi voor luwteplekken in de stad en raden u aan ook eens op ‘ervaringswandeling’ te gaan. Als u wilt, kunnen wij dergelijke wandelingen in uw gemeente organiseren en luwteplekken in uw stad of dorp in kaart brengen.

1 Reactie

  1. Ron Zandstra

    Dit boekje is een echte vondst. Ik denk zeker dat er behoefte is aan luwteplekken. Ik ga in mijn gemeente eens kijken of dergelijke plekken er zijn. Bedankt voor deze boekentip.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem gerust contact op

Karin Jansen en Gonda Neddermeijer zijn de vaste gezichten van het Instituut voor Omgevingskwaliteit. Zij adviseren, voeren onderzoek uit, maken beleid en verzorgen trainingen op het gebied van de openbare ruimte, openbaar groen, veiligheid, toezicht & handhaving, management & regie, CPTED en omgevingspsychologie. Zij kunnen daarbij een beroep doen op de specifieke kennis en kunde van de medewerkers en participanten van de bedrijven uit het samenwerkingsverband.

Het Instituut voor Omgevingskwaliteit is een samenwerkingsverband tussen Eco Consult - Groen, Milieu & Management B.V. Kernel Groep B.V.Beccaria Instituut Wij bundelen onze krachten om invulling te geven aan professioneel management van de omgevingskwaliteit, waarbij nadrukkelijk het gebruik en de gebruiker van de publieke ruimte centraal staat. En dat doen wij graag samen met u!

Wij zijn te bereiken via:
Karin: +31 (0)6 - 5586 5620

karin.jansen@instituutvooromgevingskwaliteit.nl

Gonda: +31 (0)85 – 876 9711
gonda.neddermeijer@instituutvooromgevingskwaliteit.nl

 

Bezoekadres Postadres
Gouwestaete Postbus 357
Noordkade 64C 2740 AJ  Waddinxveen
2741 EZ  Waddinxveen  

Aanmelden nieuwsbrief

Wat leuk dat u interesse toont in onze website. Als u zich aanmeld voor onze nieuwsbrief dan houden we u voortaan op de hoogte van ontwikkelingen.

Uw aanmelding is gelukt!