Prettige Plekken

Er is al veel gezegd en geschreven over de relatie tussen ontwerp en beheer/onderhoud. Veel gemeenten hebben daar ook handboeken voor. Een handboek voor de relatie tussen ontwerp en gebruik van de openbare ruimte was er echter nog niet. De schrijfsters van het boek ‘Prettige Plekken, Handboek Mens & Openbare Ruimte’ hebben hier verandering in gebracht.

Het boek biedt de lezers een blik ‘door de bril van de gebruiker’ en biedt een scala aan concrete richtlijnen voor het ontwerpen en inrichten van een gebruiksvriendelijke openbare ruimte. De maatregelen variëren in schaalgrootte: blokniveau, buurtniveau en stadsniveau. Parken en pleinen worden daarbij als twee speciale openbare ruimte apart onderscheiden.

Zeer goed vinden wij dat het thema sociale veiligheid – misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor een goed gebruikte openbare ruimte – op alle schaalniveaus ruimschoots aan bod komt. De ruime hoeveelheid foto’s van goede en minder goede voorbeelden vinden wij zeker van toegevoegde waarde. Zo komt de visueel ingestelde lezer ook aan zijn of haar trekken. Naar onze smaak zou dit verhaal nog completer geweest zijn als aandacht was gegeven aan het proces om te komen tot een op het gebruik gerichte openbare ruimte. Gelukkig kunt u daarvoor bij ons terecht!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden nieuwsbrief

Wat leuk dat u interesse toont in onze website. Als u zich aanmeld voor onze nieuwsbrief dan houden we u voortaan op de hoogte van ontwikkelingen.

Uw aanmelding is gelukt!